Les Falles 2019 conclouen amb un increment de la recollida selectiva i de cendra en la Nit de la Cremà

La producció de cendra durant la passada nit ha registrat un augment en el pes d'un 11,5% per efecte de la pluja.

Un increment de més de l'11% de tones de cendra en la Nit de la Cremà i un augment significatiu en la producció selectiva de residus són les dos principals dades del balanç del dispositiu de neteja durant les passades festes de Falles, que ha realitzat este matí la regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano.

La delegada ha agraït l'esforç tant del personal de l'operatiu municipal de neteja com de les diferents comissions falleres, que han col·laborat perquè a les 8.00 hores de hui dimecres tota la ciutat haja recuperat la normalitat en la prestació dels servicis municipals. I això a pesar dels efectes de la pluja registrada durant la matinada, que ha dificultat els treballs de neteja.

La producció de cendra durant la Nit de la Cremà ha augmentat un 11,5% (l'efecte de la pluja es calcula en un 20/25% aproximadament) respecte a les festes de l'any passat, 2018. En total, s'han recollit 2.446 tones de cendra. Tal com ha assenyalat la regidora, el total d'efectius del dispositiu de neteja durant la nit ha estat integrat per 34 equips. Cada equip inclou un contingent entre 8 i 10 treballadors, dotats de pales, camions banyera, agranadores i cisternes. En conjunt, s'ha disposat de vora 600 treballadors i 300 equips mecànics.

Una de les dades més significatives de la neteja i recollida de residus durant el període de Falles ha sigut l'increment de la producció selectiva, és a dir, la recollida separada de residus segons les seues característiques per tal de facilitar-ne el reciclatge. Entre el 12 i el 20 de març ha augmentat de manera significativa la producció selectiva: un 14,56% més en el cas del paper i cartó (307,58 tones); un 25,14% d'increment en la recollida d'envasos (242,32 tones); un 15,39% més en la recollida d'objectes diversos (193,56 tones) i un 6,31% d'increment en el cas del vidre (355,70 tones). Únicament s'ha reduït la producció no selectiva (en un 2%).

També s'ha observat un augment en la producció registrada en les papereres d'envasos de la ciutat, amb un total de 675 quilos, la qual cosa suposa un creixement del 38,13%. Quant a les dades finals de la campanya de conscienciació Ara pots pujar el Reciclatge, impulsada des de la Regidoria de Medi Ambient, la delegada Pilar Soriano ha assenyalat que també ha registrat un augment en la participació, amb un total de 7.500 persones, és a dir, un increment del 9% respecte a l'any passat.

La regidora ha destacat l'efecte negatiu dels comportaments incívics sobre els béns comuns, i ha assegurat que tota la ciutadania està obligada a complir unes normes mínimes de civisme en l'espai públic. «Qui no es comporta com deu en l'espai públic ha de ser sancionat», ha afirmat Soriano. La regidora ha agraït l'actitud general de les comissions falleres, que són responsables de l'ús de l'espai públic en les seues àrees de demarcació, encara que ha afirmat que serà necessari millorar-ne l’eficàcia en les pròximes campanyes. De fet, i encara sense les dades de vandalisme sobre elements com les papereres, que seran avaluades els pròxims dies, sí que es disposa ja de dades dels contenidors trencats o cremats, que han sigut 31 (8 unitats de 1.000 litres, i 23 unitats de 3.200 litres). Quant als jardins públics, no s'ha detectat cap actuació ni acció extraordinària, ni tampoc s'han produït denúncies per contaminació acústica.

Soriano ha recordat que aproximadament un milió de persones han visitat la ciutat per Falles, especialment els dies 16 i 17, divendres i dissabte. L'operatiu de neteja es va reforçar entre els dies 12 i 20 amb un total de 7.000 jornades extres per part del personal.

Etiquetes: Falles

Festes de València Ayuntamiento de València