Pinedo

La festa patronal o festa grossa se celebra la segona quinzena d’agost en honor de la Mare de Déu del Roser. Sol començar amb l’entrada de la murta i després, durant tres dies, es fan les famoses corregudes de joies, l’origen de les quals es remunta a la fi del segle XVIII, en què els genets competixen a lloms de les seues cavalleries. El dissabte i diumenge següents s’honra la Mare de Déu i es fa una processó acompanyada de clavaris i clavariesses. El diumenge se celebra una missa en honor seu, a més de “mascletà”, cavalcada, processó solemne i castell de focs artificials, encara que sempre hi ha lloc per a la degustació d’aliments típics com l’arròs, coca de nous amb panses o el meló dʼAlger.

A més, hi ha altres festes com la de la Joventut o Sant Antoni. La de la Joventut se celebra en honor de la Puríssima i de l’arcàngel sant Rafael la segona quinzena de juliol i els joves organitzen una festa al passeig marítim amb balls, competicions, disfresses i un castell aquàtic. Per la seua banda, Sant Antoni és el 17 de gener i es produïx la benedicció dels animals del camp i domèstics.

Finalment, cal destacar la Nit de Sant Joan el 23 de juny. La gent a la platja fa fogueres a poqueta nit i a la mitjanit s’acosten a la vora de la mar per banyar-se els peus i demanar un desig per acabar la nit saltant les fogueres.

Festes de València Ayuntamiento de València