SETMANA SANTA MARINERA
De Diumenge, 05 Abril 2020
A Diumenge, 12 Abril 2020
Declarada Festa d'Interés Turístic Nacional en 2011, la Setmana Santa Marinera és la gran celebració dels Poblats Marítims, que es viu cada primavera pels carrers dels barris del Grau, el Canyamelar i el Cabanyal. Una secular tradició, hereditària entre les famílies, que té l’apel•lació de "marinera" perquè el seu origen es troba prop de la mar i perquè els seus precursors van ser mariners, que en les seues travessies s’encomanaven als sants de la seua devoció, especialment als Crists, que tenen una profunda significació en esta Setmana Santa i que els seus fidels porten sobre el pit.
Les celebracions, actes i processons de la Setmana Santa Marinera es remunten a 1735 i es consoliden i unifiquen en la segona dècada del segle XX, al voltant de les parròquies de Santa Maria del Mar, Mare de Déu del Roser, Mare de Déu dels Àngels i Sant Maur. La devoció a la festa de la Setmana Santa està molt arrelada als barris mariners i ja des de Divendres de Dolor se succeïxen les processons de les diferents confraries, corporacions i germandats.
La Setmana Santa Marinera té altres singularitats, com la rellevància dels personatges bíblics, representacions en viu de la passió, mort i resurrecció de Jesucrist, la importància dels tambors o la ubicació de les imatges als domicilis particulars o als locals socials dels diversos col•lectius, una tradició que fa que en el trànsit de Dijous Sant a Divendres Sant hi ha haja un autèntic pelegrinatge de milers de devots que acudixen a visitar-los o a implorar-los els seus precs.
El Divendres Sant des de bon matí tot una multitud acompanya el Crist a la vora de la platja i el sacerdot entona una pregària en memòria dels morts de la mar i una jove vestida de Mare Dolorosa diposita una corona de flors a l’aigua. Mes tard, a les parròquies, el Via Crucis rememora els moments culminants de la Passió i a poqueta nit tots els col•lectius componen la Processó del Sant Enterrament amb un pas lent marcat per les marxes processionals.
El Dissabte Sant una aparent tranquil•litat s’apodera del Marítim fins a la mitjanit, quan les campanes dels temples anuncien la Gloria de la Resurrecció (Dissabte de Glòria) i esclata l’alegria en tot el barri. La gent llança des dels balcons aigua i pisa vella com a símbol de l’expulsió de tot el que és vell per a donar pas al temps nou i, tractant-se de València, tampoc falten les traques i petards.
Per acabar, el Diumenge de Resurrecció les confraries es reunixen al punt en què la Mare, retirant-se el vel negre que cobrix el seu rostre, abraça simbòlicament el seu Fill ressuscitat, moment acompanyat amb pètals de flor, vols de coloms i traques perquè a continuació s’acompanye el Sant Viàtic fins a les cases dels malalts en la que es coneix com la processó "de les llums", ja que els fidels porten ciris. En la multitudinària desfilada de la Resurrecció, les flors i els colors clars envaïxen els carrers i donen un canvi radical al recorregut, a diferència dels dies anteriors, tancant d’esta manera la Setmana Santa Marinera. A més, des de 2000 està obert el Museu de la Setmana Santa Marinera Salvador Caurín al carrer del Rosari, número 1, perquè en qualsevol època de l’any turistes i visitants puguen apreciar la complexitat i riquesa de la Setmana Santa Marinera.
Més enllà de la Setmana Santa Marinera, en altres punts de la ciutat tenen lloc celebracions en estes dates. Al barri de la Seu, la Confraria del Crist de les Penes fa la processó de les Palmes, i en la del Dijous Sant es trauen les imatges més antigues de la ciutat, un crucificat i un grup escultòric de la Mare de Déu amb el seu fill. A més a més, al barri d’Arrancapins la Germandat de Jesús dels Desemparats i la Mare de Déu de Gràcia celebra actes propis. Després de la Passió arriba la Pasqua, amb el dies de diversió per a empinar el catxirulo i menjar la mona en família o amb colles d’amics.