La Gran Fira impulsa la cultura d'arrel amb les Nits de Folk

«Volem combinar tradició i innovació per demostrar que el folklore està més viu que mai».

El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha presentat este matí les Nits de Folk (#NitsDeFolk), una proposta temàtica dins de la Gran Fira de València que «aposta de per la cultura d’arrel, la cultura popular, la cultura mediterrània, sense que açò estiga renyit amb la innovació». El programa, d’accés lliure, engloba el Festival Serenates de la Universitat de València, el Festival Polirítmia de l’Institut Valencià de Cultura i diverses activitats, com ara actuacions de colles de dolçaina i tabal, cant al ras, muixerangues i danses valencianes.

Fuset ha explicat que l’organització de les Nits de Folk respon a una «dinàmica de cooperació», ja que la Regidoria de Cultura Festiva ha treballat conjuntament amb el Festival Serenates de la Universitat de València i el Festival Polirítmia de l’Institut Valencià de Cultura. Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura, ha acompanyat l’edil durant la roda de premsa i ha definit Polirítmia com «no només un festival, sinó també una sèrie d’activitats que inclouen cursos formatius per difondre la nostra música d’arrel».

Este dimecres dia 4 s’ha estrenat Polirítmia amb una trobada de músiques i danses mediterrànies a càrrec de la Colla de Dolçainers de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters, a la plaça de la Mare de Déu. Pere Fuset ha indicat que «va registrar una molt bona entrada» i ha recordat que «la programació de les Nits de Folk continua». Així, el Festival Serenates, «el qual ha estat celebrant-se estos dies a l’interior del claustre de la Nau, en no res començarà a eixir al carrer». A la plaça del Patriarca, demà divendres dia 6, actuen Kontakte i Mara Aranda; dissabte dia 7, l’espectacle Corrrrpus..., de Teixint Terres, tracta de fusionar els sons més tradicionals de la Festa Grossa amb altres sons d’arrel universal, i diumenge dia 8, el grup Rascanya serà l’últim protagonista de les Serenates.

A més, en el marc de les Nits de Folk la Regidoria de Cultura Festiva ha organitzat el X Aplec de Colles de Dolçaina i Tabal de la Ciutat de València amb la col·laboració de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters (divendres dia 6 a les 19.00 h). La cercavila començarà a la plaça de l’Ajuntament i recorrerà els carrers de Sant Vicent, la plaça de la Reina, el carrer del Micalet i la plaça de la Mare de Déu, on es conclourà amb una actuació conjunta. També s’ha programat una nova edició del Cant al Ras de la Fira, una exhibició de muixerangues i el Sarau de la Fira, això és, una dansada popular oberta a qualsevol persona.

 

Este dimecres dia 4, «els tres escenaris de la Gran Fira que funcionaven simultàniament estaven plens, tant el concert de Vivers, com la plaça de la Mare de Déu, on se celebrava el festival Polirítmia, i els jardins del Palau, amb el campionat de truc i parxís i la primera de les propostes de teatre musical a la fresca». L’edil ha assenyalat que «encara queden moltíssims dies de fira, de festa, de cultura, d’oci, de reivindicar eixe dret d’accés a la cultura, de portar-lo a les places i carrers de la nostra ciutat». Fuset ha destacat la nit de cant d’estil pels barris del Carme i Velluters, organitzada per l’associació El Clau (divendres dia 6 a les 22.30 h), el castell de pals a l’antiga a la plaça de la Mare de Déu (dissabte dia 7 a les 00.30 h) i el Dia de l’Orxata, amb diverses activitats a la plaça de l’Ajuntament (dissabte dia 7 entre les 12.00 i les 21.00 h).

La programació de les #NitsDeFolk és només una part de la programació completa de la Gran Fira de València que durant estos dies també contemplarà activitats als barris, als Jardins del Palau i als recentment estrenats Concerts de Vivers. 

 

Més info : www.granfiravalencia.com

 

 

Festes de València Ayuntamiento de València