L'Ajuntament reforça la seua aposta per la festa de Moros i Cristians al Cap i Casal

El conveni augmenta enguany de 6.000 a 14.000 euros i es torna a apostar per un cartell oficial per anunciar la festa.

El regidor de Cultura Festiva a l’Ajuntament de València, Pere Fuset, ha presentat en roda de premsa la que serà enguany la ja tradicional festa de Moros i Cristians juntament amb el president de la Federació Valenciana de Moros i Cristians, Vicente Roig. Se celebrarà durant la setmana prèvia al Nou d’Octubre.

“Estem incrementant i redoblant esforços per esta festa. La raó és senzilla: no hi ha millor dia ni lloc per a celebrar esta festa que València i el Nou d’Octubre. És una festa que expressa la fundació del poble valencià”, ha afirmat Fuset, qui ha aprofitat la presentació per lamentar la reaparició i difusió d’una mentida per les xarxes socials que afirmava que l’Ajuntament havia prohibit esta festa. “Que ningú torne a jugar amb les festes ni els sentiments dels valencians”, ha exigit, i alhora explicava que, precisament, “la realitat enguany és que seguim reforçant encara més esta festa” i ha destacat que “entre altres coses hi ha un increment del conveni que en 2017 era de 6.000 euros i ara ha ascendit fins els 14.000”. També ha confirmat que col·laborarà amb l’organització “assumint part de l’equipament tècnic, en matèria logística i en l’espectacle de l’entrada”.

La festivitat de Moros i Cristians ja porta 15 edicions celebrades a València. A més, “s’incorpora al Programa Oficial d’Actes, tant de l’Ajuntament com de la Generalitat, en torn al nostre dia com a poble”. El consistori ha assumit també per tercer any l’edició de cartell festiu, “tal i com tradicionalment es fa en altres festes com ara les Falles, o més recentment amb la del Corpus”, ha explicat Fuset. Enguany la part creativa del cartell correspon a la dissenyadora i arquitecta Virgina Lorente, de la firma Atypical, i “recull de manera creativa la pluralitat de la festa i la seua capacitat de cohesió”.

Per la seua part, el president de la Federació Valenciana de Moros i Cristians, Vicente Roig, ha agraït l’aposta reforçada de l’Ajuntament per esta festa, que ha possibilitat “passar d’una entrada a una complexa festa de Moros i Cristians en la ciutat amb la seua trilogia imprescindible”. Respecte a l’organització ha concretat que entre esquadres cristianes i mores, bandes de música i pompes “la participació de l’entrada del Nou d’Octubre estarà al voltant de les 2.000 o 2.300 persones”.

La festa s’iniciarà així el dilluns 1 d’octubre a les 20:30 hores amb un pregó que per tercer any consecutiu es realitzarà al Saló de Cristall del propi ajuntament i que en esta ocasió anirà a càrrec del cap de secció de Patrimoni Festiu, Josep Lluís Marín. “Volíem donar-li més empacament a este acte i per això vàrem decidir obrir les portes de l’Ajuntament a esta festa per donar-li la importància que mereix”, ha argumentat el regidor. Enguany, com a novetat, també s’obrirà el balcó consistorial per a la realització d’un alardo d’arcabusseria que el pròxim dia 7, a partir de les 12 hores, traslladarà l’estrèpit de la pólvora des de la plaça de la Reina a la nova ubicació de la plaça de l’Ajuntament”. La quarta edició de l’entrada infantil, les ambaixades en les Torres de Serrans i el mercadet medieval completaran un programa d’activitats intens que tindrà lloc el cap de setmana previ al Nou d’Octubre. Eixe dia la gran entrada servirà, en paraules del regidor, “com a colofó a una jornada que ha de ser clarament festiva per a les valencianes i els valencians”.

 

 

Festes de València Ayuntamiento de València