La commemoració del segon aniversari de les Falles com a Patrimoni de la Humanitat viatja al passat amb "les Falles de l'Antigor"

Se celebrarà en el barri del Carme durant el pròxim 1 de desembre.

Amb motiu del segon aniversari de la inclusió de les Falles en la llista de Patrimonis Culturals Immaterials de la Humanitat per la UNESCO, l'Ajuntament, mitjançant la Regidoria de Cultura Festiva i en col·laboració amb la Delegació de Promoció del Patrimoni de Junta Central Fallera (JCF), ha presentat el programa de festejos, el lema del qual és ‘Les Falles de l’Antigor’ i que se centra en els inicis de les Falles, a la fi del segle XIX. Se celebrarà en el barri del Carmen durant dissabte 1 de desembre.

El regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, ha destacat que este segon aniversari se centra en «un viatge per la història, a les Falles del segle XIX, moment d'origen de la festa». A més, ha afegit que els festejos es traslladen «al Carme, bressol de les primeres Falles, amb el protagonisme del veïnat i de les comissions falleres d'un barri que concentra una gran activitat fallera i que és un referent quant a la memòria històrica fallera i ciutadana de la nostra ciutat».

El segon aniversari d'este esdeveniment històric començarà amb la Plantà d'una falla commemorativa, a càrrec de Fet d’Encàrrec, que reproduix el cadafal amb la seua disposició tradicional i gran crítica social, plantat als carrers de Gràcia i Llanterna durant l'any 1895, i que tindrà lloc durant la mitjanit del divendres 30 de novembre al dissabte 1 de desembre.

Així mateix, el programa de festejos continua dissabte a les 12.00h al casal de la Falla Plaça de la Santa Creu, amb una xarrada sobre indumentària del segle XIX, a càrrec de Victoria Liceras, presidenta de l’Associació Valenciana d’Indumentaristes. Després, a les 13.00h, se celebrarà un passacarrer per les partides del Carme junt a representants de l’Escola de Tabal i Dolçaina de la Junta Central Fallera.

A les 14.00h, tindrà lloc una traca correguda al carrer dels Roteros, des de la plaça dels Furs fins a la plaça de la Santa Creu, a càrrec de la Pirotècnica Martí. El programa de festejos continua a les 17.00h amb la xarrada per al públic infantil «Els origens dels Falles...i més», que tindrà lloc al casal de la Falla Plaça de la Santa Creu i en la qual participarà l'historiador d'art i membre de l’Associació d’Estudis Fallers, Iván Esbrí.

Just després, a les 18.00h, es realitzarà una representació de l’estoreta velleta i a les 19.00h, un nou passacarrer per les partides del barri del Carme. Com a fi de festa, a les 19.30h tindrà lloc un concert de la banda del Centre Instructia Musical de Benimaclet; i, a les 20.30h, es durà a terme la Cremà de la falla commemorativa. A més, durant tota la jornada, es podrà visitar una exposició sobre les Falles del segle XIX en la plaça de la Santa Creu.

«Amb esta celebració complim el compromís adquirit amb la UNESCO, després de la declaració de 2016, en el sentit de generar iniciatives que, en qualitat de bones pràctiques patrimonials, ajuden a reforçar la protecció, conservació i difusió dels diversos aspectes que conformen el ric patrimoni cultural de la festa de les Falles», ha afegit el regidor Pere Fuset.

 

Etiquetes: Falles, UNESCO

Festes de València Ayuntamiento de València