MUSEU DE LA SETMANA SANTA MARINERA SALVADOR CAURÍN

Situat a l’edifici d’un antic molí d’arròs, el Museu acull, en ple barri del Canyamelar, els passos processionals que es fan servir en les desfilades i actes destacats de la Setmana Santa Marinera de València, que se celebra tradicionalment als Poblats Marítims. El Museu compta també amb audiovisuals interactius i una zona dedicada a exposicions temporals sobre la festa, declarada d’Interés Turístic Nacional en 2011, i reconeguda amb la Medalla d’Or de la Ciutat de València per part de l’Ajuntament de València (2016).

Horaris:
Dimarts a dissabte, de 10:00 a 14:00 (l’última entrada fins la 13:30) i de 15:00 a 19:00 (l’última entrada fins les 18:30
Diumenge i vacances, de 10:00 a 14:00 (l’última entrada fins la 13:30)
Direcció:
Calle del Rosario, 1, 46011 València
EMT línies 19, 92 i 95
Metrovalencia: línies 6 i 8 Estació: Grau-Canyamelar
Teléfon:
962084079
E-mail:

Web:
www.festesdevalencia.org
Entrada gratuïta

L'horari del museu és el següent:
 
Laborals de dimarts a dissabte de obert de 10:00 a 14:00 hores i de 15:00 a 19:00 hores.
Les últimes entrades permeses són a les 13:30 pel matí i a les 18:30 per la vesprada.
Diumenge i festius obert de 10:00 a 14:00 hores (última entrada permesa a les 13:30 hores).
Dilluns tancat.

  • LA SETMANA SANTA MARINERA DE VALÈNCIA

    La commemoració de la passió i mort de Jesús durant la Setmana Santa als Poblats Marítims de València, compostos pel Grau, el Canyamelar i el Cabanyal, té un caràcter singular. El veïnat dels tres barris imprimix un esperit festiu, obert i mediterrani a la Setmana Santa Marinera. La vistositat dels vestits, la riquesa simbòlica i la sociabilitat, conviuen harmònicament amb la solemnitat i el recolliment propis de les manifestacions litúrgiques.

    museo1
    museo2

  • LOS NAZARENOS

    Les imatges dels natzarens, obra de prestigiosos imatgers i orfebres, han sigut molt importants històricament en la Setmana Santa Marinera. Fan referència directa als patiments de Jesús en la passió, com en el seu juí, cap al calvari, o en la seua agonia en la creu, i connecten amb els patiments vitals de la gent de la mar, que tanta devoció professa a estes imatges.

    nazareno1
    nazareno2

  • MAREDEDEUS

    Les imatges de la mare de Déu constituïxen un altre dels atractius del museu, atés el seu dramatisme i la intensa veneració que generen entre els confrares. Reflectixen el dolor de la verge Maria davant tot el procés de passió i mort de Jesús, i apareixen davall diverses advocacions com l’Agonia, la Soledat o els Dolors, que testimonien el seu paper central en la iconografia del relat cristià.

    virgen1
    virgen2

  • PRENDIMENTS

    Els passos o trons dels prendiments representen un conjunt d’imatges clau en el relat de la passió, ja que se centren en els moments que van des dels últims moments en què Jesús està amb els seus deixebles fins que aquell és detingut per a ser jutjat. Així, diverses estampes d’esta seqüència apareixen en les imatges, de gran potència expressiva.

    IMG 3446
    prendimiento1
    prendimiento2

  • CRISTOS A PIT

    En la Setmana Santa Marinera la mar sempre està present, especialment en el matí del Divendres Sant, quan els Cristos, sobre el pit dels seus fidels, són portats a la platja, on s’eleva una oració en memòria dels mariners morts en la mar. Està devoció i forma de traure en processó els Cristos, portats directament pels devots, constituïx una altra de les singularitats de la Setmana Santa Marinera.

    IMG 3439
    cristo1
    cristo2
    cristo3
    cristo4

  • MORT I RESURRECCIÓ

    Les processons de la Setmana Santa Marinera arriben a tota la seua magnificència a partir del Dijous Sant a poqueta nit, quan tots els col·lectius visiten les parròquies i desfilen amb els seus passos, entre els quals destaquen els referits a la passió i mort de Jesús. Un dels actes més emotius té lloc la nit del Divendres Sant, amb la processó del Sant Enterrament, quan totes les confraries, corporacions i germandats participen amb les seues imatges. La mitjanit del Dissabte Sant s’anuncia finalment la resurrecció i al migdia del Diumenge de Pasqua té lloc l’alegre desfilada de resurrecció.

    muerte1
    muerte2
    muerte3
    muerte4

  • INDUMENTÀRIA

    Es mostren diverses peces que ens revelen la rica i variada indumentària de la festa, com els trages de vestes, cadascun amb el color, simbologia i tributs de la seua confraria, germandat o corporació. També destaquen els vestits dels personatges bíblics, que en la Santa Marinera tenen un especial protagonisme, ja que aporten una vistositat singular a les desfilades i actes, alhora que tenen un caràcter divulgatiu de la història sagrada en les processons.

    indumentaria1
    indumentaria2
    indumentaria3
    indumentaria4

  • CARTELLS

    El museu oferix una interessant col·lecció de cartells històrics de les diverses edicions de la Setmana Santa Marinera, on es pot veure l’evolució formal, estilística, tècnica i de contingut dels cartells, així com un complet repertori de la simbologia pròpia del caràcter mariner de la Setmana Santa local.

    cartel1
    cartel2

  • VITRINES

    En el museu hi ha diverses vitrines temàtiques que aborden els aspectes més destacats de la Setmana Santa Marinera, amb peces cedides per les seues confraries, germandats i corporacions. És el cas dels elements i documentació de la Junta Major de la Setmana Santa Marinera, els elements evocadors (històrics i musicals), els estendards, banderes i ensenyes, bàculs, reconeixements públics i privats, símbols de la passió, fotografies antigues, llibres i publicacions.

    IMG 3435
    vitrina1
    vitrina2
    vitrina3
    vitrina4

Festes de València Ayuntamiento de València