Els orígens i antecedents dels Moros i Cristians
Els orígens i antecedents més remots de les festes de Moros i Cristians es remunten a fa segles, però a la ciutat de València fa menys de quaranta anys que s’implantà esta rememoració festiva de les lluites entre musulmans i cristians que tingueren lloc durant la reconquesta. El 9 d’Octubre, dia gran dels valencians, és la data escollida per a celebrar les entrades mora i cristiana.
La programació festera d’enguany a la nostra ciutat va començar el passat divendres 22 de setembre amb la presentació del cartell i continua el dimecres 27 amb el pregó, que es pronunciarà a les huit i mitja de la vesprada al Saló de Cristall de l’ajuntament de València. El dissabte 30 de setembre començarà amb el concurs d’arcabusseria i culminarà amb les ambaixades de la conquesta, de què podrem gaudir a partir de les huit de la vesprada a les Torres dels Serrans. Els bàndols moro i cristià combatran en l’alardo d’arcabusseria el diumenge 1 d’octubre al voltant de la plaça de la Mare de Déu i de les Torres dels Serrans.
El cap de setmana fort de la festa s’iniciarà el 7 d’octubre a les sis i mitja de la vesprada amb l’entrada infantil. L’entrada començarà a la plaça del Tossal, discorrerà pels carrers de Cavallers i Serrans fins a les Torres dels Serrans i hi participaran RECUPERAR LLIBRE bandes de música,.... El final de l’entrada donarà pas a la inauguració del III Mercat Medieval Jaume I, situat al voltant del Pont i les Torres dels Serrans. Ciutadans i visitants hi podran gaudir d’artesania, atraccions, cultura i música popular fins al dia 12 d’octubre.
El 9 d’octubre, València acollirà la seua catorzena entrada de Moros i Cristians. A les quatre de la vesprada començarà l’entrada de caps d’esquadra i bandes de música, des de la plaça de l’Ajuntament fins a la Glorieta. L’entrada, que seguirà el recorregut habitual, arrancarà al Parterre a les cinc de la vesprada i recorrerà el carrer de la Pau i el carrer de Sant Vicent fins a la plaça de l’Ajuntament. Enguany ostenta la capitania cristiana la Germandat de Cavallers del Mío Cid, mentre que els Omeyas lideren el bàndol moro.
El calendari complet de les festes es pot consultar en este document publicat en la pàgina web de la Federació Valenciana de Moros i Cristians. La Federació també ha fet públic l’ordre d’eixida de tots els participants en l’entrada, que es pot vore ací.