Cultura Festiva presenta la 10A edició del Carnestoltes de Russafa sota el lema 'X diversitat X memòria'

El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha presentat hui en roda de premsa la desena edició del Carnestoltes de Russafa, que se celebrarà el pròxim 15 de febrer a partir de les 17.00 hores, i que esta edició posseix el lema ‘X Diversitat X Memòria”. Participaran un total de 60 grups artístics i col·lectius socials de diferents països, 17 bandes de la coordinadora de societats musicals de València i 30 agrupacions de batukades i moviments socials, en una festa que per a Fuset “és un exemple d'integració, un espai lliure de violència de gènere, racisme, transfòbia, homofòbia i xenofòbia”.

“És una festa amb unes importants arrels a la nostra ciutat i que al llarg d'estos anys s'ha anat recuperant amb força, particularment en el barri de Russafa”, ha manifestat Fuset, qui ha explicat que l'objectiu és “cohesionar la pluralitat” i que conforma “una festa moderna i alineada a la consciència social del nostre temps”. El regidor de Cultura Festiva ha posat en valor “la història del Carnestoltes de Russafa”, un esdeveniment que enguany complix deu anys però que “rememora la celebració d'un carnestoltes que ja en els segles XIX i XX era una de les principals festes de la ciutat”. En este sentit, Fuset ha explicat que “el rei Alfons XIII va prohibir la celebració en intramurs de la ciutat, per la qual cosa els qui volien celebrar la festa es van traslladar al barri de Russafa, que en aquells dies era un municipi independent que es trobava fora de les muralles de la ciutat”. Una prohibició que va adoptar anys després, en l'època de la Guerra Civil, “el dictador Franco”.

L'edil ha recordat la implicació en l'organització del carnestoltes de la “associació civil Jarit i l'associació cultural SARIRI”, al mateix temps que ha subratllat que “és una festa universal que té una expressió pròpia, autòctona i en clau local a la ciutat de València”. Fuset ha mostrat la seua satisfacció per “la gran afluència de públic i participació de grups de població de diferent procedència fent del Carnestoltes de Russafa una activitat intercultural”, un projecte que ha sigut beneficiari des de la primera convocatòria, tal com ha recordat el regidor de Cultura Festiva, d'ajudes municipals per “la importància d'este esdeveniment”, que ha portat a la regidoria de Cultura Festiva a “formalitzar l'any passat ja un conveni de col·laboració amb SARIRI per a garantir esta ajuda pública i una implicació municipal en este projecte”.

Per la seua part, Jefrani Guerra, una de les representants de SARIRI, ha qualificat al Carnestoltes de Russafa com “un malbaratament d'alegria, folklore i diversitat cultural”. “Sota el lema X Diversitat X Memòria, donem inici a esta trobada de germans de països com Bolívia, Colòmbia, l'Equador, l'Argentina, Xile, l'Equador o Mali”, ha afegit Guerra. La seua companya de SARIRI, Sonia Choque, ha remarcat que s'habilitarà un Punt Violeta ja que “el Carnestoltes de Russafa és un espai lliure de violència”.

PROGRAMACIÓ

Este dissabte 8 de febrer, a partir de les 13.00 hores, el Parc Central acollirà “Las Llamadas” Creauades de Batukades, que suposarà segons Fuset “la crida al Carnestoltes”. En ella participaran Afro Gos, Kultrun, Maratukada, Rio Valencia, Raizes, Rebombori, Afroxé i Sambango. El pròxim 15 de febrer serà el torn de la desfilada del carnestoltes, la eixida del qual se situarà al Parc Graner a les 17.00 hores. Des d'allí passaran per Filipines, Literat Azorín, Sueca, Dénia i Cuba, per a finalitzar el recorregut en Pintor Gisbert. Així mateix, els valencians i les valencianes que vulguen conèixer la història d'una festa amb “tanta tradició”, podran assistir a una exposició que s'habilitarà en el Centre Municipal de Joventut de Russafa, des del 8 de febrer al 29 de febrer.
 

Festes de València Ayuntamiento de València