L'Ajuntament promou un pla d'acció per unes falles sostenibles amb la implicació del món faller

El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, i el de Cultura Festiva, Pere Fuset, han presentat conjuntament el Pla d'Acció per a unes Falles Sostenibles, que inclou tota una bateria d'actuacions com la col·locació de cartells en el mobiliari urbà de la ciutat en els quals pot llegir-se «En falles també cal reciclar i mantindre neta la teua ciutat», l'elaboració d'una «Guia de Consells per a unes Falles Sostenibles», el repartiment de papereres i gots reutilitzables en totes les comissions falleres de la ciutat, la ubicació de punts verds d'informació i de vàters i urinaris portàtils, en un número que duplica el del passat any.

Sergi Campillo s'ha referit al «treball intens per a fer-li un tomb a la sostenibilitat durant les falles i implicar les comissions falleres», que ha comportat l'elaboració d'este Pla d'Acció que serà acompanyat «per un dispositiu de neteja amb un increment substancial respecte a anys anteriors». Seguidament ha destacat els sis objectius de la campanya: ODS, Reciclatge, Turisme conscienciat, Festes saludables, Responsabilitat i Civisme i Conscienciació

Pere Fuset ha assenyalat que «les de 2020 seran les Falles més preparades de la història», i s'ha referit tant al Pla d'Acció presentat hui com al llarg debat i consens que ha precedit a l'elaboració del ban de Falles, «que també aposta per la convivència i per afavorir la bona imatge de la ciutat i la seua sostenibilitat. Volem que siga la festa més sostenible possible, construïda gràcies al consens i la voluntat de diàleg entre totes les parts i fent pedagogia, per a difondre el valor de la responsabilitat, en el col·lectiu associatiu més important de la ciutat».

Dins del Pla d'Acció, entre els dies 24 de febrer i 28 de març estaran en el mobiliari urbà (Mupis) els cartells de diferent format amb eixa crida a la ciutadania que «En falles també cal reciclar i mantindre neta la ciutat». El vicealcalde Campillo ha assenyalat la importància de treballar amb el món faller i tindre'l com a aliat «perquè és clau per a introduir les polítiques de sostenibilitat».

Dins d'este Pla d'Acció destaca igualment l'elaboració de la «Guia de Falleres i Fallers per a salvar el món», en edició bilingüe, de la qual es repartiran 20.000 exemplars entre les comissions falleres. La guia inclou nombrosos consells dividits en tres nivells: actuacions a casa, actuacions al carrer i actuacions en els casals fallers, en aspectes com la gestió de residus, mobilitat sostenible, emergència climàtica, contaminació acústica, jardins i mascotes i recomanacions generals. També informa de la ubicació dels Punts verds, dels vàters i els urinaris repartits per tota la ciutat.

En l'apartat d'implicació directa de les comissions falleres a través de l'activitat i reciclatge en els seus casals, el Pla d'Acció inclou l'enviament de cartes personalitzades on s'informa del material que se'ls entregarà perquè contribuïsquen a l'objectiu de neteja i sostenibilitat. En total es distribuiran 350 contenidors–papereres d'envasos, 350 contenidors-papereres de paper-cartó, 70 contenidors de 120 litres de matèria orgànica per als barris on estiga implementat el servici de recollida, 20.000 exemplars de la Guia de Consells, 90.000 gots reutilitzables, als quals s'afegiran altres 30.000 aportats gratuïtament per diferents empreses, 20 «big bags» amb capacitat d'un metre cúbic per a envasos en les falles de secció especial i 11.000 cubs de reciclatge.

En els 5 punts verds d'informació, atesos per personal especialitzat en educació ambiental, es repartiran exemplars de la Guia de Consells, bosses de ràfia per a envasos, paper cartó, vidre, així com embuts per a recollir oli usat i retallables per muntar el poal de reciclatge.

«Volem donar totes les facilitats del món per a evitar la temptació, minoritària, de miccionar en la via pública», ha dit el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, abans de referir-se a les 109 amb vàters portàtils, vàters portàtils adaptats i urinaris, «que es quadrupliquen respecte a l'any passat». En total seran 725 unitats entre vàters i urinaris, xifra que duplica la de 2019.
 

Festes de València Ayuntamiento de València