L'Ajuntament impulsa una nova línia d'ajudes a les comissions falleres per promoure projectes d'igualtat, diversitat i no discriminació
La Regidoria d’Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI destinarà 14.000 euros a estes noves ajudes que venen a substituir als Premis Caliu que no han pogut atorgar-se enguany a causa de la suspensió de les Falles per la COVID-19. Segons la regidora Lucía Beamud, “és necessari continuar treballant per unes festes més inclusives i igualitàries, a més d’ajudar a les comissions falleres en un moment complicat a causa de la pandèmia”.
En este 2020 estava prevista la celebració de la III edició dels Premis Caliu destinats a reconéixer les Falles més igualitàries i diverses. Amb la suspensió de les festes, des de l’Ajuntament s’ha optat per convocar una nova línia de subvencions per a les comissions a projectes que fomenten la igualtat entre dones i hòmens, la diversitat i la no discriminació. “Pensem que és interessant que els casals fallers treballen en projectes festius, esportius, d’oci o temps lliure que promoguen la corresponsabilitat, la igualtat d’oportunitats, el foment de la igualtat de gènere, la diversitat sexual, o per erradicar la violència”.
Així, l’objecte d’estes ajudes és donar suport a projectes de les comissions, juntament amb el teixit social dels barris en els quals s’implanten, per contribuir a la superació de barreres i estereotips. D’esta manera es tracta de fomentar unes relacions més justes i igualitàries entre dones i hòmens, reduir els desequilibris i desigualtats de gènere. També la promoció de la participació de les dones en les estructures de decisió i representació de les comissions falleres en tots els àmbits i no sols en els organitzatius. Altra finalitat és la visibilització i promoció del principi d'igualtat de tracte i no discriminació per motiu de sexe, d'orientació sexual, identitat de gènere, ètnia, cultura, procedència, religió, creença, edat, situació de pobresa o diversitat funcional o qualsevol altra causa, contribuint a la prevenció davant la intolerància, l'odi o qualsevol forma de discriminació. A més, impulsar projectes participatius entre les Falles i el teixit social del barri on estiguen implantades, dirigits fonamentalment a la joventut, per a la prevenció de la violència de gènere i reproducció d'estereotips sexistes, així com d’actituds discriminatòries. Igualment es perseguix establir projectes de sensibilització i prevenció en matèria de violència sexual en esdeveniments festius, esportius, recreatius i d'oci i temps lliure, amb especial atenció a la població jove i adolescent, així com proposar projectes que visibilitzen la diversitat sexual i de gènere, i també familiar, sensibilitzant sobre les diverses formes de família i el seu necessari reconeixement social. Amb esta acció es pretén també elaborar guies, manuals d'estil, decàlegs o recomanacions, etc. dirigides a les comissions falleres, per desenvolupar unes festes amb enfocament de gènere, igualitàries i promotores dels drets humans, dels drets fonamentals (civils, polítics, econòmics i socials) de la Unió Europea, i dels objectius de l'Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible.
Es finançaran els millors cinc projectes presentats, en funció de la puntuació obtinguda que s'efectuarà de conformitat amb els criteris de valoració establits. L'import a subvencionar serà de 6.000 euros per al millor projecte; 4.000 per al segon; 2.000 per al tercer i 1.000 cadascú per al quart i el cinquè.
La regidora Lucia Beamud ha destacat que estes subvencions també s’emmarquen en l' Acord marc per a la recuperació i la reconstrucció de la ciutat de València.
Per la seua part, el regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, ha animat a les comissions falleres a participar activament per tal de fomentar unes relacions més justes i igualitàries entre hòmens i dones, i reduir els desequilibris i les desigualtats de gènere. En este sentit, ha reiterat el suport de la Junta Central Fallera a la convocatòria dels Premis Caliu.